Hof Van Eede

Vanish Beach

Theater

Tickets

Een uitstapje naar Vanice Beach, California, 1942. Met opgestroopte broekspijpen, in stijve driedelige burgerpakken zitten ze op het strand. Wat onwennig, wat te warm, wat te Europees, scheefgezakt in hun Amerikaanse strandstoel. Grote Europese cultuurdragers op de vlucht voor het nazisme. Onder hen Thomas Mann, Alma Mahler en Arnold Schönberg – de uitvinder van de atonale muziek, zelf een grote liefhebber van Bach en Brahms. Hun gesprek over de invloed van Goethe op Wagner stokt even, terwijl ze zwijgend een Mickey Mouse-ballon gadeslaan die over het strand vliegt. Intussen worden ze verteerd door heimwee naar een land dat hen wilde vernietigen.

Vanish Beach gaat over heimwee en ballingschap, over het belang van herinneringen – al dan niet fictieve – als dat het enige nog is wat rest van je thuisland. Aboriginals die op reis zijn, gaan net voor ze aankomen onder een boom op hun hurken zitten zodat hun ziel tijd heeft om hen in te halen. Maar wat als je ziel er nooit in slaagt je lichaam bij te benen, waar dan troost te vinden?

In Vanish Beach schuurt de diepte en de zwaarte van het Europese verleden tegen de oppervlakte en de vluchtigheid van het Amerikaanse consumerism. Welke existentiële troost vonden ze, en valt er ook nu nog te vinden in dat steeds meer mythische thuisland, Europa?

Els van Steenberghe van Focus Knack gaf alvast ★ ★ ★ ★
"Vanish Beach blijkt verrassend frivool muziektheater te zijn, mét een onmiskenbaar schaduwkantje..."

Hof van Eede is een makerscollectief dat eigen teksten schrijft, ensceneert en speelt in nauwe dialoog met de acteurs-makers met wie het werkt. Ze vinden inspiratie in de boeken die ze lezen en gebruiken de kronkelende omwegen van taal om het uiteindelijk te kunnen hebben over echte, menselijke emoties.

Praktisch

  • € 15
  • € 12 (-26 jaar of A-kaart in ruil voor 10 punten)

Duur: 20:15 - 21:45 (zonder pauze)

Foto's ©Michiel Hendryckx

De Grote

Credits

Tekst: Hof van Eede | Spel: Marjan De Schutter, Filip Jordens, Greg Timmermans en Ans Van den Eede | Compositie & live muziek: Hendrik Lasure | Coproductie: Klarafestival, LOD muziektheater