Uitreiking Herman de Coninckprijs

Woord

Tickets

De Herman de Coninckprijs voor Poëzie 2018 wordt op vraag van het Vlaams Fonds voor de Letteren vanaf 2018 door Behoud de Begeerte georganiseerd, en dit minstens tot en met 2020. Op die manier is de prijs terug bij zijn initiatiefnemer en naamgever.

Op 8 juni wordt tijdens een poëzieavond pur sang in de Arenberg te Antwerpen de Herman de Coninckprijs -nieuwe versie- uitgereikt. Die voorstelling zal in de eerste plaats aandacht besteden aan de genomineerde bundels. Welke bundels dat zijn kan nu nog niet medegedeeld worden, want de nominatie wordt pas op 22 mei, de sterfdatum van Herman de Coninck, bekendgemaakt.

De jury bestaat uit Hugo Brems, Laura de Coninck, Jeroen Dera (voorzitter), Gudrun de Geyter en Saskia Scheltjens. Zij beoordelen 101 dichtbundels, waarvan 14 debuten, die allemaal in de periode van 1 november 2016 tot 31 december 2017 zijn verschenen. Daaruit zullen ze zes bundels nomineren (vijf + 1 wildcard voor een debuut). In principe kan de Herman de Coninckprijs dus ook naar een debutant gaan. Meteen wordt al een eerste verschil duidelijk met het verleden, toen er eigenlijk drie Herman de Coninckprijzen bestonden (beste bundel, beste debuut en beste gedicht). Voortaan is er dus slechts één Herman de Coninckprijs voor Poëzie.

Het publiek mag zich aan een wervelende, boeiende en voorbeeldig geënsceneerde en geregisseerde avond verwachten, met tal van optredens door dichters, muzikanten en poëzieliefhebbers - wat niet noodzakelijk betekent dat het een marathonvoorstelling wordt. In elk geval krijgt de poëzie het eerste en het laatste woord.

De presentatie is in handen van Piet Piryns .

Praktisch

  • € 15

ongenummerde zitplaatsen

duur: 20:15 - 21:30 (zonder pauze)

De Grote