Silke Huysmans & Hannes Dereere

Pleasant Island

Theater
Jonge Makers

Tickets

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel van onze moderne tijd. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond, werd het eiland onder Australisch toezicht in snel tempo omgespit en leeg gegraven. Tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef.

"Nauru biedt ons een toekomst­beeld. Een dystopisch toekomst­beeld, over hoe we een plek uitmijnen en dan gebruiken als opvang­cen­trum voor vluchte­lingen. Op de kleine schaal van Nauru zie je de proble­ma­tieken waarmee heel de wereld wordt geconfron­teerd." - De Morgen

In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag -tegen forse betaling van Australië- vluchtelingenkampen open. De situatie van de vluchtelingen ter plekke is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel. In deze post-apocalyptische setting botsen documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei.

Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op zoek naar een perspectief. Welke uitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?

IN DE PERS

Lees het volledige interview met de makers in De Morgen

Bekijk de recensie in de Theaterkrant

Praktisch

  • € 14
  • € 11 (-26 jaar of student op vertoon van studentenkaart)
  • € 11 (A-kaart in ruil voor 10 punten)
  • € 4 (Kansentarief)

zonder pauze

De Kleine

Credits

foto's: Indra Struyen