Johan Heldenbergh speelt

MARX

Theater

Tickets

“De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt erop aan haar te veranderen.”

Na de alom bejubelde theatermonoloog SOCRATES (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) komt theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt (bekend van De Koe en "Het Voordeel van de Twijfel" op Canvas) dit seizoen met de langverwachte opvolger in zijn reeks van filosofen-monologen: MARX, gespeeld door niemand minder dan Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, MASSIS, De Helaasheid der dingen, Le Tout Nouveau Testament, The Zookeeper’s Wife).
Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

In de theatermonoloog MARX kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

2018 is tevens het 200ste geboortejaar van Marx (1818).

RECENSIE: "Stefaan Van Brabandt kent de formule. Beheerst die formule. Die kennis deed hem een wondermooie tekst schrijven. Een tekst, die u (Johan Heldenbergh, nvdr.) doet schitteren."

Praktisch

  • € 22
  • € 19 (- 26 jaar, theateropleiding of A-kaart in ruil voor 10 punten)

ONTDEK NATIVE!

De innovatieve en organische bistro Native palmt in 2018 onze keuken in. Goesting in seizoensgebonden en lokaal eten? Reserveer dan hier je plekje.

GEEN TICKETJE? GEEN NOOD

Deze zomer speelt Johan Heldenbergh deze voorstelling in zijn geliefde OLT Rivierenhof. Tickets en meer informatie vind je hier.

De Grote

Credits

Een theatermonoloog van Stefaan Van Brabandt | Gespeeld door Johan Heldenbergh | Productie: De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel | Coproductie: Arenberg Antwerpen | Dramaturgie: Wannes Gyselinck | Foto's: Joris Casaer

Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.