Anna Luyten interviewt

Margot Vanderstraeten en Jeroen Olyslaegers

Woord
Matinée Dorée

Tickets

Met Matinée Dorée slaan District Antwerpen en Arenberg de handen in mekaar voor een schitterende reeks namiddagvoorstellingen.

Anna Luyten interviewt Margot Vanderstraeten over haar boek Mazzel tov en Jeroen Olyslaegers over zijn roman Wil.

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre.

Met de roman WIL uit 2016 zette hij het sluitstuk op zijn trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap.
Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen.
Een ambitieuze, veelzijdige roman die de lezer niet los zal laten. Olyslaegers bewees zijn meesterschap al eerder, maar met WIL zal hij menigeen volstrekt verrassen.

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten (Hasselt, 1967) is schrijfster en journaliste. Ze schrijft columns, opiniestukken, diepgaande artikelen en interviews voor kranten en tijdschriften. Ze werkt freelance.
Tijdens haar studies in Antwerpen gaf ze les aan de joodse kinderen die een rol spelen in Mazzel tov.

Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een niet-joodse jonge vrouw. Deze memoires vormen een uniek document. Weinige niet-joden dringen zo diep binnen in het dagelijkse leven van een joods orthodox gezin. Weinigen beleven een relatie zo intens, nemen zovele details en sferen waar. Weinigen hebben zo’n kritisch politiek en religieus bewustzijn. En geen van allen kan schrijven zoals Margot Vanderstraeten.

Praktisch

  • € 6
  • € 2 (Kansentarief)

Duur: 14:00 - 15:30 (onder voorbehoud)

De Grote

Credits

Moderator / interviewer: Anna Luyten
Foto Jeroen Olyslaegers: Koen Broos
Foto Mazzel tov: Dan Zollmann