Yannick Van Puymbroeck

Don’t believe the hyperconscious mind

Theater
Jonge Makers

Tickets

1973. De Amerikaanse filosoof Gilbert Harman poneert in zijn boek Thought de mogelijkheid dat iemand niet meer is dan een geïsoleerd brein dat met een computer verbonden is. Die hypothese is een geüpdatete versie van eerdere gedachte-experimenten van Plato en René Descartes.

2001. Bijna vijf jaar na het schaap Dolly wordt uit een artificiële baarmoeder de allereerste gekloonde en genetisch gemodificeerde mens geboren. Alles gebeurt in het grootste geheim. Louter enkele wetenschappers en de ouders van het twaalfjarige kind dat als sjabloon fungeerde voor de designerbaby, zijn op de hoogte.

2018. In de Verenigde Staten slagen onderzoekers erin om de hersenen van enkele onthoofde varkens voor 36 uur – zonder lichaam – in leven te houden.

2019. Op de dag van zijn achttiende verjaardag wordt Yeronimus Van Puymbroeck ervan op de hoogte gebracht dat hij de eerste designerbaby is.

Don’t believe the hyperconscious mind is een theatervoorstelling over ethiek, zingeving, existentiële angst en de uniformiteit van perfectie. Wat zijn de gevolgen van het menselijk streven naar eeuwige vooruitgang? Waarom worden we krankzinnig als we te lang stilstaan bij de nietigheid van het bestaan? Is het verkieselijk om op een dag zonder lichaam verder te leven in een virtuele werkelijkheid? Waarom negeren we de paradox in ons gedeelde verlangen om allemaal uniek te zijn? En vooral: wat is perfectie?

Yannick Van Puymbroeck (1989) is theatermaker en schrijver. Don’t believe the hyperconscious mind is zijn tweede solovoorstelling.

Praktisch

  • € 12
  • € 10 (-26 jaar of student op vertoon van studentenkaart)
  • (A-kaart in ruil voor 10 punten)

De Kleine

Credits

Tekst en spel: Yannick Van Puymbroeck | Productie en assistentie: An Willems