Jonge Makers

WIPCOOP brengt de stad op het podium

Van Work In Progress tot een avondvullend programma van nieuwe voorstellingen, WIPCOOP laat zien wat er zich vaak nog off radar ontwikkelt aan artistiek geweld in onze steden. WIPCOOP staat voor Work In Progress Coöperatie, een unieke samenwerking in de kunsten en een all year round ontwikkelingstraject voor artiesten in Antwerpen, Brussel en Gent.

Onze steden vormen de habitat voor artistiek talent dat zich niet gemakkelijk laat labelen en met een heel eigen stem de heersende canon verrijkt. Vaak zijn deze artiesten autodidact, legden ze een alternatief parcours af buiten de formele kunstopleidingen of zijn ze geschoold in hun land van herkomst. De referenties in hun werk zijn een reflectie van de huidige maatschappelijke realiteit. Ze voeden zich met het stedelijk weefsel waarin ze wonen en werken en omgekeerd voeden ze de steden met hun artistieke initiatieven. Hun werk weerspiegelt tal van urban invloeden: gaande van hip hop, slam poetry, urban en hedendaagse dans… tot multimediale performances en persoonlijke voorstellingen die universele thema’s aanraken. Kortom, deze artiesten laten zich niet in 1 hokje vatten.

WIPCOOP ontbloot het artistiek talent dat in onze steden broeit

Gezien hun non-formeel parcours, andere vormstijlen en referenties blijven deze makers nog te vaak onder de radar van de kunstensector. Al meer dan tien jaar detecteert, stimuleert en begeleidt

Mestizo Arts Platform (MAP) dit artistiek talent in zijn doorstroming naar het reguliere podiumcircuit. WIPCOOP – Work In Progress Coöperatie, is een samenwerkingsplatform van MAP dat de brug slaat tussen deze makers en de kunstsector. Deze coöperatie telt ondertussen een veertigtal heel uiteenlopende organisaties, waaronder kunstZ, KVS, Lezarts Urbains, Campo, NTGent, Arenberg, Theater aan Zee, … en al meer dan 150 artiesten namen deel aan dit ontwikkelingstraject.

Zo gaf de samenwerking met WIPCOOP voor makers als bijvoorbeeld: Aminata Demba en Aïcha Cissé (Dis moi wie ik ben), Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi (Rumble in The Jungle, Malcolm X), Said Boumazoughe (Wachten op Gorro – NoMoBS), Sachli Gholamalizad (A Reason To Talk) en recent Pitcho Womba Konga (Kuzikiliza), Les Mybalés (À Travers L’autre – winnaar TAZ - De Grote Post Residentieprijs voor Jong Theater 2019), Luanda Casella (Short Of Lying – State of The Youth @ het Theaterfestival 2019) en Jaouad Alloul (Zeemeermin, Messias) een belangrijke boost aan hun carrière.

WIPCOOP werkt volgens een kostenbesparend model dat know-how en middelen deelt. Vanuit een gedeeld curatorschap -dus zonder hiërarchische structuur- wordt voor iedere maker, samen met een brede groep professionele spelers, gezocht naar de best mogelijke ondersteuning. WIPCOOP is een verrijking van je netwerk en je blik op de podiumkunsten, zowel voor de artiesten als voor de organisaties.

Via een all year round ontwikkelingsparcours zoeken artiesten vanaf een pril idee of concept (#POWERTALKS) over Work In Progress (#WORKINPROGRESS) tot tussentijdse toonmomenten (#SESSIONS) en afgewerkte voorstellingen (#PLAYS) rechttoe rechtaan de dialoog op met een community of listeners: het publiek, andere kunstenaars, programmatoren, dramaturgen, ...

WIPCOOP is een onvervangbare speler om de podiumkunsten vitaal en up-to-date te houden en presenteert in november een nieuwe reeks Work In Progress en Plays in Antwerpen, Brussel en Gent.

PROGRAMMA ANTWERPEN

WIPCOOP loopt van 7 - 28 november 2019 in Antwerpen, Brussel en Gent.

❏ za 09.11 1 ON 1 Karim Kalonji

❏ zo 10.11 HEYOKA/ALRISHA Britt Ryckebosch

❏ di 12.11 IK BEN HUSSEIN, WIE BEN JIJ? Hussein Mahdi

❏ wo 13.11 NOOIT MEER EEN MONOLOOG Idy Mbengue

❏ do 14.11 BLULAND We don’t know yet