Review: Twee genieën aan een picknicktafel

Door Helena Dockx

Op dinsdag 23 mei vond de première van The Aliens van Annie Baker plaats. Het stuk werd gebracht door Team Luchtbal, een collectief van Steve Aernouts en Sus Slaets dat het levenslicht zag in 2015. In dit stuk van Annie Baker wordt een onverwacht komisch trio opgevoerd. Jasper en KJ zijn twee naiëve genieën die de jonge Evan, gespeeld door Hans Haverals, meesleuren in hun professionele dagdromen.

De combinatie van een vergeeld hemdje met joggingbroek en sandalen weerspiegelt perfect de vergane glorie van the American Dream.

Vergane glorie

Het eerste wat opvalt als je de zaal binnenkomt, is het sobere decor. Hier en daar staan een aantal decorelementen die onmiddellijk je aandacht trekken. Op het eerste gezicht lijken ze random daar neergezet, maar gaandeweg worden ze subtiel mee in het verhaal geweven. Ook de kleding van de personages is geniaal in zijn eenvoud. De combinatie van een vergeeld hemdje met joggingbroek en sandalen weerspiegelt perfect de vergane glorie van the American Dream.

Hilarische genieën

Hoewel de dialoog traag op gang komt, trekken de personages je helemaal mee in hun verhaal, veel dieper dan je verwacht had. Meteen is duidelijk dat Jasper en KJ bikkelharde kerels zijn. Hun snijdende dialogen laten je zo pijnlijk ongemakkelijk voelen dat je er stiekem van geniet. Met het hart op de tong geven ze de jonge Evan hun grandioze filosofische inzichten mee... of dat proberen ze toch. De absurde humor laat het publiek geregeld hardop meelachen.

Grote mond, kleine hartjes

Jasper en KJ lijken een beetje vervreemd van de wereld. Ze hebben eigenaardige trekjes die soms iets te stereotiep aandoen, maar het stuk gaat nooit vervelen. Een aantal onverwachte wendigen durven zelfs even je keel dichtknijpen. Maar het geestige houdt steeds de bovenhand en laat je met een brede glimlach ontroerd de zaal uitstappen.